Hoewel het een verkorte week was met de Amerikaanse markten gesloten voor Goede Vrijdag, was er genoeg belangrijk nieuws. Alle drie de belangrijkste indices daalden voor de tweede achtereenvolgende week, wat bijdroeg aan de pijn die beleggers tot nu toe in 2022 voelden. De Dow Jones daalde met 0,78%, de S&P 500 daalde met 2,13% en de NASDAQ zakte met 2,63% tijdens de vier-daagse handelsweek. De NASDAQ blijft de dupe van de neerwaartse verkoopdruk, aangezien de technologie-zware index nu meer dan 15% van zijn waarde heeft verloren in 2022.

Het topverhaal deze week was het CPI- of Consumer Price Index-rapport voor de maand maart. De inflatie in de Amerikaanse economie bereikte 8,5%, wat het hoogste is sinds 1981. Hoewel sommige analisten dit de inflatietop noemen, blijft de Fed dreigen de rente te verhogen om de inflatie in toom te houden. De rente staat nu op het hoogste niveau sinds 2018, nu beleggers zich schrap zetten voor een nieuwe renteverhoging door de Fed, die al in mei zou kunnen komen.

Alsof dat niet genoeg was voor investeerders, had Elon Musk, CEO van Tesla (NASDAQ:TSLA), een bewogen week, zelfs naar zijn maatstaven. Musk begon de week met de onthulling dat hij een belang van 9,2% had gekocht in het sociale mediaplatform Twitter (NYSE:TWTR). Twitter bood Musk een plaats in het bestuur aan, maar de raadselachtige CEO weigerde beleefd. Musk reageerde vervolgens met een aanbod om het hele bedrijf te kopen voor $ 43 miljard USD, of ongeveer $ 54,20 per aandeel. Vanaf nu lijkt het erop dat Twitter het aanbod van Musk zal afwijzen, wat de aandelen mogelijk zou kunnen doen glijden als Musk besluit vervolgens zijn belang in het bedrijf te verkopen.

Het winstseizoen begon met een moeilijke start, aangezien grote banken vooral tegenvallende winsten rapporteerden. JPMorgan (NYSE:JPM) versloeg de schattingen nipt, maar zag zijn winst jaar op jaar met 42% dalen. Goldman Sachs (NYSE:GS) en Wells Fargo (NYSE:WFC) daalden beide, terwijl Morgan Stanley (NYSE:MS) een lichte stijging zag van beter dan verwachte winsten.

Nog een week waarin een nieuwe grote aandelensplitsing werd aangekondigd. Deze keer was het de Canadese eCommerce-gigant Shopify (NYSE:SHOP) die een eigen aandelensplitsing van 10 voor 1 aankondigde. Aandelen van Shopify zijn aanzienlijk gedaald ten opzichte van de 52-weekse highs en hebben tot nu toe meer dan 57% verloren in 2022. De aankondiging van de splitsing deed weinig om het traject van de aandelen te veranderen, aangezien de aandelen nog steeds bijna 10% daalden voor de week.

 

Beoordeling van wereldwijde markten

Weer een week van compromissen voor de belangrijkste Aziatische markten, aangezien de Nikkei de week met 0,80% hoger sloot, terwijl de Hang Seng-index en de Shanghai Stock Exchange met respectievelijk 0,69% en 0,88% daalden. In Europa waren de zaken net zo schokkerig: de Londense FTSE 100 won in de loop van de week 0,86%, de Franse CAC 40 steeg met 0,75% en de DAX in Duitsland daalde met 0,78%. De Toronto Stock Exchange in Canada bleef de hele week vlak en daalde met 0,10%, terwijl de Bank of Canada haar Amerikaanse tegenhanger volgde met een renteverhoging van 50 basispunten om de stijgende inflatie in het land het hoofd te bieden.

Grondstoffen in de schijnwerpers

Na voor het eerst sinds half maart onder de $100 te zijn gedoken bij de start van de week, sloot Brent Crude de week hoger af toen oliefutures werden verhandeld voor $106.54 per vat om de week af te sluiten. De WTI-contracten sloten ook hoger, hoewel het handelsvolume voor grondstoffen en aandelen lager was gezien het lange paasweekend. De volatiliteit in de olie-industrie houdt aan terwijl we wachten op bericht van de EU of ze Russische olie zullen verbieden, hoewel de meeste in de sector geloven dat de kans dat dit gebeurt bijna nul is.

Het was ook een positieve week voor goud, hoewel het handelsvolume, net als bij olie en aandelen, in de meeste grote markten lager was. Goud sloot de handelsweek hoger af met bijna $20 per ounce, hoewel sommigen speculeren op een terugval als de inflatiecijfers van maart inderdaad de slechtste waren van wat we voorlopig zullen zien. 

Crypto

Het was weer een verliezende week voor de cryptomarkten, aangezien de relatieve prestaties gebonden blijven aan de aandelenmarkten. Bitcoin en Ethereum zijn de afgelopen zeven dagen vanaf vrijdagavond met respectievelijk 4,87% en 5,33% gedaald. Beide benchmark-crypto's blijven hun steun houden op $ 40.000 en $ 3.000, hoewel we gezien de huidige kwetsbaarheid van de markten gemakkelijk kunnen zien dat ze opnieuw onder deze niveaus dalen.

Opvallende projecten die deze week ook lager waren, waren het erg populaire Terra-protocol dat daalde met 13,95%, Solana dat daalde met 8,15% en Avalanche dat daalde met 8,01%. Shiba Inu Token zag een mooie rally voor de week nadat het was opgenomen als een van de nieuwste tokens om te worden toegevoegd aan Robinhood's crypto-aanbod.

In ander cryptonieuws is de langverwachte Ethereum fusie, die proof of stake definitief zal implementeren voor 's werelds grootste nutsprotocol, vertraagd. Eerdere rapporten zagen de Fusie in juni plaatsvinden, maar nu is deze op zijn vroegst uitgesteld tot de herfst. Eindelijk, in een grappig NFT-verhaal, werd Jack Dorsey's allereerste tweet ooit die hij voor $ 2,9 miljoen verkocht, geveild met een vraagprijs van $ 48 miljoen. Tot verdriet van Sina Estavi, de eigenaar van de NFT, kwam het hoogste bod uit op ongeveer $ 277 in ETH.

Volgende week op de markten

Het winstseizoen komt echt op gang met blue-chipaandelen zoals Procter and Gamble (NYSE:PG), Johnson & Johnson (NYSE:JNJ), American Express (NASDA:AXP) en Verizon (NYSE:VZ) die huncijfers bekend maken. Netflix (NASDAQ:NFLX) op dinsdag en EV-leider Tesla op woensdag.