Het lijkt erop dat alles wat de markten nodig hadden, een renteverhoging van de Federal Reserve was, voor investeerders om op de koopknop te drukken. Alle drie de grote indices kenden hun beste week sinds november 2020 nadat de Federal Reserve haar eerste renteverhoging sinds 2018 had doorgevoerd. Een stijging van een kwart punt is de eerste van een verwachte zes renteverhogingen voor 2022, terwijl de Fed probeert de torenhoge inflatiecijfers in toom te houden.

De Dow Jones won deze week 1.754 basispunten, goed voor een winst van 5,3%. De blue chip-index steeg ondanks fluctuerende olieprijzen die energieaandelen met aanhoudende volatiliteit troffen. De benchmark S&P 500-index won 6,2% tijdens de week en de technologiezware NASDAQ bleef zijn weg uit het bearmarktgebied vinden met een winst van 8,6%.

Veel van de winsten van de S&P 500 en NASDAQ zijn te danken aan de kracht van grote technologiebedrijven. Aandelen van NVIDIA (NASDAQ:NVDA) stegen deze week met 21,2% toen halfgeleideraandelen uit hun recente downtrend braken. Verrassend genoeg leidde Meta Platforms (NASDAQ:FB) de weg voor mega-capaandelen, aangezien het Facebook-moederbedrijf met 15,8% steeg. De stijging komt nadat CEO Mark Zuckerberg aankondigde dat Instagram een ​​volledige NFT-marktplaats voor zijn gebruikers zou integreren.

De leider in de elektrische auto-industrie, Tesla (NASDAQ:TSLA), beleefde zijn beste week sinds december toen de aandelen deze week met meer dan $124 per aandeel stegen, goed genoeg voor een stijging van 15,9%. Wat was de superbrandstof waar deTesla-cylinders op gingen?? Enige analistenondersteuning van de bekende Tesla-stier Adam Jonas van Morgan Stanley, die zijn overwogen positie en het prijsdoel van $ 1.300 herhaalde. Jonas onthulde ook dat het hem niet zou verbazen als Tesla de luchtvaartsector zou betreden, aangezien CEO Elon Musk onthult dat hij momenteel werkt aan Tesla's Masterplan Deel 3.

 

Andere groeiaandelen die goede weken hadden, zijn Block (NYSE:SQ) dat met meer dan 40% steeg, PayPal (NASDAQ:PYPL) dat met 23% steeg, en Shopify (NYSE:SHOP) dat met meer dan 44% steeg. Veel beleggers realiseren zich waarschijnlijk dat sterk groeiende bedrijven oververkocht zijn en pikten aandelen op tegen spotprijzen.

Chinese ADR's hadden een goede week nadat de Chinese regering eerder deze week aankondigde dat het buitenlandse beursgenoteerde bedrijven zou steunen en een stap terug zou doen m.b.t. binnenlandse regelgeving. Het was alsof er een enorm gewicht van deze aandelen werd weggenomen, aangezien AliBaba (NYSE:BABA) de grootste winst boekte sinds het in september 2014 begon te handelen op de New York Stock Exchange.

Beoordeling van wereldwijde markten

De wereldwijde markten sloten zich aan bij het bullish herstel van de Amerikaanse markten, aangezien de Nikkei- en Hang Seng-indices in de loop van de week met respectievelijk 5,9% en 6,0% stegen. De noorderburen van Amerika zagen een winst van 1,77% op de Toronto Stock Exchange, en de FTSE 100, DAX en de Franse CAC 40 deden allemaal mee op de groene golf. Het toont nog steeds aan dat de Amerikaanse markten de belangrijkste aanjager zijn van het wereldwijde marktsentiment. Ondanks de renteverhoging hebben de aanhoudende pogingen tot vredesonderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne investeerders enige hoop op een oplossing gegeven.

Grondstoffen in de schijnwerpers

De olieprijzen bleven volatiliteit vertonen, hoewel de Amerikaanse futures sloten op iets meer dan $ 104 per vat voor een verlies van 4,2% voor de week, wat neerkomt op de eerste opeenvolgende wekelijkse daling sinds december. De prijzen voor ruwe Brent-olie sloten de week af op iets minder dan $ 108 per vat voor mei, aangezien de aanhoudende COVID-19 hernieuwde lockdown in China begint te wegen op de energiemarkten. De goudprijs daalde deze week na een herstel van een korte dip onder $1.900. De daling vertegenwoordigt de tweede opeenvolgende week van verliezen voor goud, hoewel veel analisten verwachten dat de vraag hoog zal blijven met meer renteverhogingen van de Fed in de toekomst. Zilver viel samen met goud en doorbrak ook zijn recente overwinningsreeks van zes weken en sloot de week af op iets meer dan $ 25,00.

Crypto

De synergie tussen de cryptomarkten en de aandelenmarkten bleef deze week zichtbaar, aangezien crypto's een identiek herstel en bullish uitbraak zagen. Bitcoin steeg in de loop van de week met bijna 7,0%, terwijl Ethereum met bijna 14,0% steeg nadat het gebabbel op sociale media over de Ethereum-fusie omhoogschoot na een van de laatste tests voor de overgang van het protocol naar proof of stake.

BNB, Cardano, Solana en Avalanche stegen allemaal samen met de twee benchmark-tokens, hoewel Luna de recente hot-streak doorbrak en gedurende de week met ongeveer 3,5% daalde. Deze week zag ook het debuut van Apecoin, een token dat werd uitgezonden naar houders van de Bored Ape Yacht Club NFT's. Hoewel er niet veel bekend is over het ERC-20-token, heeft Apecoin deze week meer dan 1.240% gewonnen en is het vanaf vrijdagavond al de 35e grootste crypto volgens marktkapitalisatie.

 

Een nieuwsbericht dat onder de radar uit Oekraïne vloog, is dat president Zelenskyy een wet heeft ondertekend die cryptovaluta en andere digitale activa in het land legaliseert. Oekraïne heeft de afgelopen weken meer dan $ 100 miljoen aan hulp ontvangen via cryptodonaties.

Volgende week op de markten

Nog een rustige week voor de boeg m.b.t. de Federal Reserve. In de week van 21 maart zullen echter verschillende achterblijvers hun inkomsten rapporteren. Bedrijven zoals Nike (NYSE:NKE), PinDuoDuo (NASDAQ:PDD), Adobe (NASDAQ:ADBE) en Nio (NYSE:NIO) zullen gedurende de week huncijfers bekend maken.