De media hebben consequent bericht over de mogelijke fusie tussen eToro en een overnamebedrijf met blanco cheque, maar nu zijn veel preciezere details onthuld.

Bloomberg heeft onlangs een rapport uitgebracht waaruit bleek dat eToro plannen maakt om te fuseren met Fintech Acquisition Corp V, dat zelf wordt geleid door Betsy Cohen, een opmerkelijke seriële dealmaker.

Geen commentaar op geruchten, terwijl anonieme bronnen worden aangehaald

Zoals het rapport laat zien, zijn beide bedrijven bezig met het ophalen van ongeveer $ 650 miljoen aan eigen vermogen om de deal in kwestie te ondersteunen, waarbij de waarde van deze gefuseerde entiteit wordt vastgesteld op $ 10 miljard.

Wat interessant is, is dat eToro officieel een standpunt inneemt waarbij ze zich onthouden van commentaar op verschillende 'marktgeruchten', maar op dat moment onthullen anonieme bronnen toevallig dat er binnenkort een officiële aankondiging verwacht mag worden.

De nieuwste zakelijke trend

Cohen zelf is een zakenvrouw die zeer bekend is in de financiële wereld en ze is met name betrokken bij de opkomst van speciale acquisitiebedrijven die de laatste tijd gaande is.

Van deze lege vennootschappen, afgekort tot SPAC's, is hun volledige bestaansdoel het samenvoegen van operationele bedrijven binnen een bepaald tijdsbestek. Als ze dat niet doen, wordt al het geld van de investeerders terugbetaald, dus dat is een behoorlijke stimulans.

Met name de SPAC die eToro overweegt voor de fusie, wist in december vorig jaar ongeveer $ 250 miljoen aan financiering op te halen. Deze SPAC zag zijn aandelenkoers met 40% omhoogschieten in de aftermarket-handelsuren van maandag nadat het nieuws begon door te dringen over een mogelijke deal met eToro.

eToro versus Robinhood

eToro zelf wordt doorgaans gezien als het niet-Amerikaanse alternatief voor Robinhood en dient als een belangrijk handelsplatform in zowel Europa als elders. Toch moet men het verschil in hun respectieve bedrijfsmodellen opmerken.

Robinhood verdient geld door te betaald te krijgen door handelsfirma’s voor de orderstroom van klanten, terwijl eToro z’n geld verdiend door middel van de bid-ask spreads. eToro zelf is opgericht als een sociaal handelsplatform, waardoor portefeuilles van deskundige beleggers door andere gebruikers voor hun eigen voordeel kunnen worden gekopieerd.

Vorig jaar rapporteerde het handelsplatform maar liefst $ 600 miljoen aan inkomsten, met $ 1.5 biljoen aan handelsvolumes.

De aandelen van eToro worden naar verluidt al verhandeld onder private investeerders tegen een waardering van $ 2,5 miljard. De officiële waardering van eToro laat veel minder zien: $ 800 miljoen. Maar deze waardering is verouderd en stamt nog van de laatste financieringsronde.