Ethereum 

Cryptocurrencies zijn hot! Bitcoin kennen we inmiddels allemaal. Deze virtuele munt is al jaren aan een gestage opmars bezig. Beleggers en traders van het eerste uur hebben met Bitcoin enorme winsten kunnen behalen. Inmiddels zijn er vele op de blockchain gebaseerde virtuele munten bijgekomen. Maar lang niet allemaal zijn ze interessant. Dat lijkt niet te gelden voor Ethereum of Ether. Ethereum is relatief nieuw en mag zich verheugen over een snel toenemende populariteit en enthousiasme onder beleggers en traders. Dit is duidelijk te zien aan de koersontwikkeling van Ether. De  Ethereum koers is, in een paar maanden tijd geëxplodeerd van 10 dollar tot enkele honderden dollars! Als we vervolgens kijken naar de Bitcoin koers over meerdere jaren, dan zien we dat de etherkoers nog veel verder omhoog kan. In dit artikel zullen we kijken hoe je als trader/belegger kan profiteren van de toenemende populariteit van ethereum.

Wat is Ethereum?

Ethereum is een software platform dat is gebaseerd op blockchain-technologie. Ethereum zorgt ervoor dat het makkelijker wordt om apps te maken die werken met deze blockchain-technologie. Blockchain vormt de technische basis onder het registreren van o.a. Bitcoin-transacties. Het begrip "transactie" moet je hierbij ruim nemen. Bijna alles wat je online doet kan worden gezien als een transactie: een bericht sturen, een betaling doen, het afsluiten van een contract, het opslaan van een bestand, etc. Normaal gaan deze transacties via de servers van een bank of via de servers van Whatsapp, Google of Facebook. Dat zijn centraal bestuurde servers. Ethereum is decentraal bestuurd. Het maakt gebruik van een netwerk van aangesloten computers die de benodigde rekenkracht geven. Aan ethereum zit ook een token: Ether, gekoppeld. Dit is een vsoort virtuele munteenheid waarmee de geleverde rekenkracht als het ware wordt betaald. De blockchain-technologie is een niet te kraken register van transacties wat decentraal wordt geregistreerd. Wat bijzonder is aan Ethereum is,dat het de zeer ingewikkelde blockchain technologie, ook voor niet-techneuten, bereikbaar en toepasbaar maakt. Het is eigenlijk een gemeenschappelijke taal waarmee door iedereen toepassingen (apps) gemaakt kunnen worden.

Een flink aantal grote bedrijven zijn zeer geïnteresseerd in de toepassingsmogelijkheden van Ethereum. Ze hebben de Ethereum Enterprise Alliance opgericht.  Onder andere de Amerikaanse bank JP Morgan, BP en Microsoft maken daar deel van uit. Deze grote bedrijven, en met hun vele anderen, zien de enorme potentie van de Ethereum technologie.

Zelf handelen in Ethereum

Uit de bovenstaande korte beschrijving van wat Ethereum is en wat voor mogelijkheden het biedt, blijkt wel de enorme koerspotentie van Ether. Als belegger/trader willen we daarvan natuurlijk mee profiteren. Het is uiteraard mogelijk om ethers direct aan te schaffen via een online handelsplatform waar ook Bitcoins kunnen worden aangekocht. Wil men echter wat actiever handelen in Ethereum dan kan beter gebruik worden gemaakt van cfd's. Met behulp van het CFD (Contract For Difference) kan met een hefboom (leverage) worden geprofiteerd van zowel stijgende als dalende koersen. De hoge mate van volatiliteit (bewegelijkheid) die de Ethereum koers laat zien, is uitermate geschikt op als trader van te profiteren. Immers, hoe groter de volatiliteit, hoe groter de handelsmogelijkheden.

Wees er echter wel van bewust dat een hoge mate van volatiliteit en het werken met een hefboom, risico's met zich meebrengt. Wil men gaan handelen m.b.v het CFD, dan is het zeer aan te raden om al wat beleggingservaring te hebben. Het liefst ook ervaring met hefboomproducten als opties, futures of turbo's. Voor meer uitleg over CFD's verwijs ik u naar het artikel: Wat is een cfd?

Ethereum cfd's kunnen bij de volgende brokers worden verhandeld:

  • eToro - Grote betrouwbare cfd broker met een wereldwijd netwerk. Ze bieden ook de mogelijkheid om andere goede traders te volgen en direct te kopiëren.
  • Plus500 - Eén van Nederlands bekendste cfd brokers. Zeer uitgebreide handelsmogelijkheden. Duidelijk en eenvoudig te gebruiken handelsplatform.

*CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. Tussen 74% en 89% van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD's. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.