Het is een understatement om te zeggen dat 2022 tot nu toe een moeilijk jaar is voor beleggers. Nu de strijd in Oekraïne verhevigde, zakten de wereldmarkten opnieuw om de week in de min af te sluiten toen Rusland zich begon te richten op kerncentrales en de aanval op de Oekraïense stroomvoorziening begon. Alle drie de grote indices sloten de week in het rood af, waarbij de Dow Jones voor de vierde achtereenvolgende week daalde en de NASDAQ en S&P 500 dieper in het correctiegebied zakten.

De aanhoudende aanval op Oekraïne overschaduwde een sterker dan verwacht banenrapport in de VS voor de maand februari, aangezien de Amerikaanse economie 678.000 banen heeft toegevoegd in vergelijking met de analistenverwachtingen van 440.000. Ook de werkloosheid daalde tot 3,8%, een andere indicatie dat de Amerikaanse economie nog steeds tekenen vertoont van herstel van de pandemie.

Grote technologiebedrijven begonnen hun digitale sancties tegen Rusland, aangezien Alphabet (NASDAQ:GOOGL), Meta Platforms (NASDAQ:FB) en Twitter (NYSE:TWTR) allemaal Russische accounts blokkeerden om de verspreiding van desinformatie te stoppen. Verder heeft Apple (NASDAQ:AAPL) de verkoop van producten in Rusland stopgezet en heeft het samen met Google de populaire Apple Maps-app uitgeschakeld. Andere bedrijven die meedoen aan de sancties tegen Rusland zijn Microsoft (NASDAQ:MSFT), AirBNB (NASDAQ:ABNB) en Snap (NYSE:SNAP).

In de sector van elektrische voertuigen is het nooit saa1. Tesla (NASDAQ:TSLA) kondigde onverwacht de opening aan van zijn Berlijnse GigaFactory nadat het voorwaardelijke goedkeuring had gekregen van Duitse regelgevers om met de productie te beginnen. Lucid Group (NASDAQ:LCID) stelde aandeelhouders teleur door de verwachting voor de kwartaalresultaten te missen en de productietotalen voor 2022 te verlagen van 24.000 naar tussen de 12.000 en 16.000. Ten slotte corrigeerde Rivian (NASDAQ:RIVN) zijn blunder van eerder deze week door te proberen klanten met pre-orders een hogere prijs in rekening te brengen. De aandelen van Rivian bereikten een historisch dieptepunt na deze aankondiging en zijn nu meer dan 53% gedaald tot nu toe.

Costco (NASDAQ:COST) had opnieuw een geweldig kwartaal toen de retailer zijn spieren spande en maar liefst $ 51,9 miljard aan inkomsten binnenbracht. De aandelen daalden echter omdat dezelfde winkelverkopen lager uitkwamen dan in het voorgaande kwartaal, wat erop zou kunnen wijzen dat het verkooptempo vertraagt ​​naarmate het einde van de pandemie nadert. Snowflake (NYSE:SNOW) had een van de meest teleurstellende winstrapporten van het kwartaal, na een slechte omzet en een verlies van -$ 0,43 per aandeel in vergelijking met analistenramingen van een winst van $ 0,03 per aandeel. De aandelen van Snowflake daalden meer dan 30% na het rapport.

Beoordeling van wereldwijde markten

De Aziatische markten kelderden samen met de VS, terwijl de Nikkei met 1,8% daalde, de Hang Seng met 4,0% daalde en de Shanghai Stock Exchange tijdens de week met 0,08% daalde. Het is begrijpelijk dat de Europese markten nog harder daalden met een daling van de Londense FTSE met 6,7%, de Duitse DAX met 8,2% en de MOEX in Rusland bleef gesloten, hoewel de roebel daalde tot minder dan één cent ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De Russische economie zal naar verwachting met minstens 35% krimpen als gevolg van het groeiende aantal economische sancties van de internationale gemeenschap.

 

Grondstoffen in de schijnwerpers

Zoals verwacht steeg de olieprijs na de aanval op Oekraïne toen WTI-futures de hoogste prijsniveaus bereikten sinds september 2008. Futures op Brent-olie stegen tot $ 110 per vat, het hoogste prijsniveau sinds 2012. Als reactie daarop stegen de gasprijzen over de hele wereld. . Een bevoorradingsprobleem treft de wereldmarkten nu landen Russisch vloeibaar aardgas mijden, op zoek naar andere bronnen. De prijzen in Azië stegen deze week met 8,0% ten opzichte van de voorgaande week.

Goud heeft nog steeds zijn sterkste wekelijkse prestatie sinds mei 2020. Het edelmetaal keerde terug in de buurt van het niveau van $ 2.000 per ounce, terwijl investeerders naar de veilige haven trekken te midden van aanhoudende marktvolatiliteit. Zilver bereikte vrijdag ook $ 25,30 per oz, nu het zijn recente opwaartse trend verlengt tot vier opeenvolgende weken.

Crypto Markt

De volatiliteit van Bitcoin ging door toen de benchmark-crypto eindigde met een positieve week, hoewel het na een sterke stijging weerstand ontmoette op het niveau van $ 45.000. Ethereum sloot de week lager af, nadat het van de weerstand was teruggekaatst op $ 3.000. Weer een sterke week van Terra heeft er voor gezorgd dat het Luna-token de top zeven cryptocurrencies binnenkomt op basis van marktkapitalisatie. Terra schoot opnieuw omhoog in de hitlijsten door vanaf vrijdagmiddag 31,8% te winnen gedurende de week, en is onlangs grote blockchain-projecten zoals Solana en Cardano voorbij gegaan.

Cryptocurrencies haalden de wereldwijde krantenkoppen doordat velen in de gemeenschap zich tot de digitale activa wendden om Oekraïne te helpen. Vrijdag had Oekraïne meer dan $ 54 miljoen in Bitcoin en meer dan $ 10 miljoen in Ethereum opgehaald. Het gemak van transacties, zelfs tijdens een militair conflict, heeft licht geworpen op het nut van cryptocurrencies en hoe eenvoudig het is om digitale activa te verzenden en te ontvangen in vergelijking met traditionele geldoverdrachten.

Volgende week op de markten

Volgende week zullen de markten de laatste inflatie-update ontvangen, aangezien het Core CPI-rapport zal worden afgeleverd op donderdag. Met dreigende renteverhogingen zullen beleggers waarschijnlijk goed in de gaten houden hoe de Federal Reserve op het rapport reageert. Het winstseizoen loopt ten einde, maar niet voordat bedrijven als DocuSign (NASDAQ:DOCU), Asana (NYSE:ASAN), CrowdStrike (NASDAQ:CRWD), Oracle (NYSE:ORCL), JD.Com (NASDAQ:JD) en Rivian (NASDAQ:RIVN) hun rapporten volgende week afleveren.