Goud is een metaal dat altijd tot de verbeelding heeft gesproken. Hele volksstammen trokken van het oosten van de Verenigde Staten naar het wilde westen, toen daar goud werd gevonden. Dit is de bekende goldrush die plaats vondt in de 19-de eeuw. Koningen en keizers vielen ten prooi aan dit glimmende gele metaal bij de aanblik er van.

Ook beleggers vallen aan goudkoorts ten prooi. Niet zo gek als je het koersverloop van goud over de laatste decennia bekijkt. In de Jaren 70 van de vorige eeuw zat goud in een grote bullmarkt. Van de start in 1970 tot de top in 1980 steeg de goudprijs van $35 per troy ounce tot $850 per ounce. Daarna maakte de goudprijs een scherpe daling door. De laatste bullmarkt in goud begon in het jaar 2001. Het dieptepunt in 2001 lag op $250,- per ounce. In 2011 topte de goudprijs net iets boven de 1900 dollar per ounce. Inmiddels staan we weer een stuk lager, zoals te zien is in onderstaande grafiek. Sommigen beweren dat de bearmarkt in goud, die aanving bij de top in 2011, slechts een gezonde correctie is binnen een lange bullmarkt. Dit zou betekenen dat er nog een aantal jaren van mooie koersstijgingen in het verschiet liggen voor het gele metaal. De vooruitzichten op de wat langere termijn zijn uitstekend. Wereldwijd is er een enorme geldcreatie gaande door de lage rentestanden en de enorme steunpakketten van verschillende overheden en centrale banken in de wereld. Deze geldcreatie zorgt voor inflatie. Dit, in combinatie met de heersende onrust op de financiële markten, kan zorgen voor een vlucht in goud.

De goudbullmarkt van de jaren 60 en 70 heeft laten zien dat de kans op een enorme blow-off top groot is. Dit is een enorme parabolische spike omhoog, gevolgd door een vernietigende crash. Dit alles bied volop kansen maar ook gevaren voor beleggers en handelaren in goud.

Goud cfd's

Door met cfd's in goud te handelen zijn deze kansen op een spectaculaire manier te verzilveren. Het cfd biedt namelijk de mogelijkheid om met hefboom te handelen. Met een hefboom van 20 zal, bij een stijging van goud met 5%, de cfd handelaar met een longpositie een winst maken van 5 x 20 = 100%.

De meeste cfd brokers bieden handel in goud aan. De maximale hefboom die ze bieden kan echter verschillen. Bij de belangrijkste brokers in Nederland: Plus500 en Markets.com, kan met een hefboom van maximaal 1:20 in goud cfd's gehandeld worden.

*CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. Tussen 74% en 89% van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD's. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Cfd’s bieden de belegger ook de mogelijkheid om de risico’s te beperken. Dit kan bijvoorbeeld door het opgeven van een stop-loss order. Een stop-loss order is een doorlopende order die er voor zorgt dat uw positie gesloten wordt zodra de onderliggende waarde een bepaald prijsniveau raakt.

Stel u opent een longpositie met als onderliggende waarde 1 ounce goud. Dit doet u bij een goudkoers van $1800. U vindt een verlies van maximaal $30 acceptabel, maar meer niet. Dan geeft u een stop-loss order op voor $1770. Zodra de goudprijs de 1770 dollar aantikt wordt uw positie automatisch gesloten. Op dezelfde manier kan ook automatisch winst worden genomen.

Cfd’s op goud zijn daarmee een stuk meer flexibel dan goud turbo’s, goud speeders of goud warrants. Ze bieden een grotere vrijheid in het bepalen van de hefboom, de stop-loss koers en, in het geval van warrants, de looptijd.