Olie. Het is één van onze belangrijkste grondstoffen en wordt niet voor niets “het zwarte goud” genoemd. Olie houdt de gemoederen al decennia lang bezig. Het is een grondstof waarin fortuinen worden gemaakt en die de mensheid veel welvaart heeft gebracht, maar het is ook een grondstof die veel vervuiling heeft gebracht en waar al vele oorlogen om zijn gevoerd. Een commodity voor de big boys zou je zeggen, maar niets is minder waar. Je kan tegenwoordig als particuliere belegger / trader, handelen in olie, zonder daarmee direct de futures markt te hoeven betreden.

CFD’s op olie

CFD staat voor Contract For Difference. Het cfd is een zeer flexibel  instrument wat de belegger in staat stelt om met een (zelf te bepalen) hefboom te beleggen in de onderliggende waarde. Lees meer over wat een cfd is in het artikel: Wat is een CFD?.

Aangezien olie één van de meest belangrijke grondstoffen is, bieden alle cfd brokers de handel hier in aan. Er zijn dus veel cfd brokers waar uit gekozen kan worden. Het kiezen van een goede betrouwbare cfd broker is belangrijk. Meer hier over in het artikel: een cfd broker kiezen.

Een voorbeeld van een goede betrouwbare cfd-broker is PLUS500

*Risicowaarschuwing Plus500: 80% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD's met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren

Plus500CY Ltd geautoriseerd en gereguleerd door CySEC (#250/14)

Plus500UK Ltd geautoriseerd en gereguleerd door de FCA (#509909)

 

Waar en wanneer wordt olie verhandeld?

Olie wordt wereldwijd, 5 dagen per week, 24 uur per dag verhandeld. Belangrijke oliemarkten zijn de New York Mercantile Exchange (NYMEX), de Intercontinental Exchange (ICE) en de International Petroleum Exchange (IPE) in Londen.

Vanaf de jaren 70 worden er ook futures verhandeld op de spotprijs van olie. Een bekende grote futuresmarkt is de NYMEX in New York.  Er zijn verschillende soorten olie waar in kan worden gehandeld. De bekendste zijn West Texas Intermediate (WTI) en Brent (Noordzee olie). De meeste cfd brokers bieden alleen handel in cfd’s op WTI futures aan, maar sommigen (AVAFX) hebben ook cfd’s op Brent olie.


Wat bepaald de olieprijs?

“De olieprijs” is de prijs op de spotmarkt. De olieprijs noteert altijd in Amerikaanse dollars en de eenheid is een vat of barrel. Een vat bevat 42 gallon, oftewel 159 liter olie. De prijs wordt bepaald door een aantal factoren. Ruwweg zijn dat de volgende: De vraag naar olie, het aanbod van olie, de (lange termijn) verwachtingen m.b.t. vraag en aanbod, speculatie door grote marktpartijen, emotie en dan met name angst. Dit laatste zag je bijvoorbeeld goed bij de eerste golfoorlog. De olieprijs verdubbelde terwijl er nooit tekorten zijn opgetreden dankzij de verhoogde productie van Saoudi Arabië. Verder kan je zeggen dat een goed draaiende wereldeconomie prijsopdrijvend werkt omdat er dan meer olie wordt gebruikt. Andersom zorgt een recessie over het algemeen voor een daling van de olieprijs. Uiteraard speelt ook de slinkende wereldwijde olievoorraad een belangrijke rol. Dit zorgt voor een langzaam maar zeker oplopende olieprijs.

Volatiliteit

De olieprijs kan bij tijden zeer volatiel zijn. Dit maakt het uitermate geschikt om te traden. Door te handelen met een hefboom kunnen kleine koersschommelingen al leiden tot grote winsten en natuurlijk ook verliezen. Door in olie te handelen m.b.v. cfd’s kan worden geprofiteerd van stijgende en dalende koersen. Met een cfd kan namelijk net zo makkelijk short als long worden gegaan.  Het is wel aan te raden om een handelsstrategie te hebben en bijvoorbeeld gebruik te maken van een instrument als technische analyse.

Zoals eerder gezegd: met olie worden fortuinen gemaakt en dit is zeker ook bereikbaar voor de slimme online belegger.