Iedereen heeft er weleens van gehoord, of er zelfs over gedacht om het zelf te worden: fulltime daytrader. Vanuit je eigen huis veel geld verdienen. Een aantal uur per dag doorbrengen achter een paar pc monitors en met slechts een paar muisclicks de orders naar de beurs sturen. Er zit geen limiet op wat je kan verdienen, als je maar net iets slimmer bent dan de massa beleggers op de beurs. Financieel onafhankelijk zijn. Geen vervelende baas die heel de dag in je nek zit te hijgen. Op vakantie wanneer je maar wil, je hebt de vrijheid en geld is geen probleem. Een snelle auto, dure kleding, een tweede huis in het buitenland…….

Tot zover de droom, maar hoeveel daarvan is werkelijkheid of kan dat worden? Het antwoord is dat al het bovenstaande voor sommige mensen werkelijkheid is en dat het, voor iedereen die daar serieus werk van maakt, werkelijkheid kan worden. Maar…..er is altijd een maar. Er zijn ook veel wannabe traders die veel geld verliezen op de beurs. Van deze mensen zijn er meer dan de traders die wel slagen. Succesvol daytrader worden is dus niet zo eenvoudig als het lijkt.

Wat is er dan nodig om te slagen in daytrading? Die vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden, maar er zijn wel een aantal voorwaarden waar aan voldaan moet worden wil deze onderneming enige kans van slagen hebben. Hieronder zetten we ze op een rijtje.

Doorzettingsvermogen

Wanneer u wilt starten met daytrading, dan moet u zich voorbereiden op een weg vol mooie spannende momenten, maar ook een weg met veel moeilijke tegenslagen. Met name deze tegenslagen (verlies op de beurs) drukken psychologisch zwaar op iedere trader. Zowel ervaren daghandelaren als beginners hebben hier last van. Iedere trader heeft dit ervaren of zal dit gaan ervaren en om te slagen in daytrading, moet u hier mee om leren gaan. Daar heeft u een flinke dosis doorzettingsvermogen voor nodig. Het zal u helpen om van uw fouten te leren en zo een betere trader te worden. En daarmee komen we direct op het volgende punt.

Leren

Kunnen leren van uw fouten is van cruciaal belang om te kunnen slagen als daytrader. Geen enkele trader heeft alleen maar winstgevende trades. De kunst van een goede trader is om te leren van de verkeerde inschatting / analyse die hij heeft gemaakt bij verliesgevende trades. Alleen wanneer u leert van uw fouten, kunt u steeds beter worden. Relativeren van het eigen succes hoort daar overigens ook bij. De verleiding tot zelfoverschatting is groot wanneer men succesvol is. We hebben de neiging om dit volledig aan ons zelf toe te schrijven en ons vol trots op de borst te slaan. De realiteit slaat ons vervolgens om de oren als de marktomstandigheden plotseling veranderen en onze, voorheen zo succesvolle, strategie niet meer blijkt te werken.

Discipline

Een van de meest belangrijke dingen die u als daytrader moet leren is om verliesgevende posities op tijd te sluiten, voordat de verliezen verder op kunnen lopen. Veel onervaren traders blijven te lang in een verliesgevende positie zitten in de hoop dat de trade toch nog ten goede keert. Meestal gebeurt dit niet en lopen de verliezen alleen maar verder op. Het is daarom van cruciaal belang om met strakke stops te werken. Dit houdt in dat u van tevoren bepaalt wat het maximale verlies is wat u op deze positie accepteert en dat u op dat prijsniveau een sluitingsorder inlegt. Zodra de koers dit niveau raakt, zal uw positie gesloten worden

Een goede broker kiezen

Wanneer u wilt beginnen met daytrading, dan is het vinden van een goede broker van groot belang. De broker biedt het trading portaal waarmee u de markt betreedt.  Dit portaal moet overzichtelijk zijn en handig in gebruik. U moet er snel mee kunnen handelen, zodat een order binnen een paar seconden naar de beurs gezonden kan zijn.

Daarnaast is het natuurlijk van belang in welke effecten en op welke internationale markten gehandeld kan worden. Daar in zijn nogal wat verschillen tussen brokers. Zeker als u (ook) wat exotischer effecten wil verhandelen, dan is het goed om eerst te kijken bij welke broker dat kan.

Andere punten waarop u brokers kunt vergelijken  zijn o.a. transactiekosten, spread, tradingsoftware, regulering, etc. Lees meer over waar u op moet letten bij het kiezen van een broker in het artikel: kiezen van een goede broker.

De twee volgende brokers zijn het uitproberen waard:

Markets.com : Een sterke partij op de Nederlandse markt. Ze bieden een professioneel Nederlandstalig handelsplatform wat zeer uitgebreid is wat betreft de mogelijkheden en een goede Nederlandstalige service en ondersteuning. Markets.com is ook zeer geschikt voor de wat meer gevorderde handelaar. Lees meer over Markets.com in onze Markets.com review.

Plus500Professionele en betrouwbare cfd broker. Ze bieden een erg duidelijk en intuïtief handelsplatform. Stops zijn gegarandeerd. Lees meer over Plus500 in onze Plus500 review.

*CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. Tussen 74% en 89% van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD's. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.