Bull of Bear?

De gemoederen rond de goudprijs lopen hoog op de laatste dagen. Niet verwonderlijk, want na een 2 jaar durende correctie leken de bulls de touwtjes eindelijk weer in handen te nemen. De bodem was in juni gezet en we konden ons opmaken voor een ongekende stijging aldus de vele goud goeroes, die over elkaar heen vielen om de prachtigste koersdoelen voor te spiegelen. Maar met het breken van de steunzone op 1350 dollar afgelopen week lijkt er een flinke kink in de kabel te zijn gekomen. Of toch niet?

Verschillende visies

Over één ding zijn de meeste analisten het wel eens. Goud is oversold en de koers zal een herstel gaan laten zien, groter dan dat wat we tot nu toe hebben gezien. Veel analisten zijn er zelfs van overtuigd dat er op termijn een nieuwe high neergezet zal worden. Vaak wordt de vergelijking getrokken met de bullmarkt in de jaren 70, waarbij de laatste parabolische stijging in 1980 de top zette. Zo’n stijging hebben we nu nog niet gezien en mocht het verleden zich herhalen dan zou dat een goudprijs van enkele duizenden dollars op kunnen leveren. Vele malen meer dan de huidige prijs van iets meer dan 1300 dollar.

De vraag is voor de meesten dus niet of goud gaat stijgen, maar wanneer? Is de huidige daling slechts een korte correctie binnen een deze zomer opnieuw gestarte stijgende trend? Of is het een voortzetting van de dalende trend van de afgelopen 2 jaar? In dat laatste geval kunnen we nog een lagere bodem, of op z’n best een hertest van de vorige bodem verwachten.

De Fed

Veel zal afhangen van de bijeenkomst van de Fed aankomende woensdag. Verwacht wordt dat het besluit over wel of niet taperen (begin van het einde van Quantative Easing) een grote invloed zal hebben op de goudprijs. Wanneer daar uitsluitsel over komt zal er waarschijnlijk ook geen twijfel meer over bestaan over de richting die de goudprijs op gaat. Ook een voor goud ogenschijnlijk negatief besluit, zou de koers van het gele mataal kunnen laten stijgen. Vaak geeft het feit dat er eindelijk duidelijkheid komt zo’n opluchting, dat het ruimte geeft voor een stijging.

Seizoen

Wat het seizoen betreft ziet het er goed uit. In het najaar trekt de vraag naar goud over het algemeen aan. Dat heeft te maken met het Indiase huwelijksseizoen. India is s’werelds grootste goudconsument. In het najaar worden daar de meeste huwelijken gesloten en aangezien er volgens de traditie een flinke (gouden) bruidschat moet worden meegegeven, stijgt dan de vraag naar goud. Dit jaar is er echter iets bijzonders aan de hand. De Indiase regering heeft een aantal importbeperkingen m.b.t. goud opgelegd, met als doel hun eigen munt te beschermen. Als dit genoeg is om de Indiërs tegen te houden om goud te kopen dan zou dit de wereldwijde vraag naar goud negatief kunnen beïnvloeden.

Hoe te profiteren

In dit soort marktomstandigheden is met cfd's beleggen interessant. Er kunnen mooie winsten worden behaald wanneer goud richting gekozen heeft.

Conclusie

We zitten op een cruciaal punt voor de goudprijs om richting te bepalen. Lag de bodem in juni en is daarna de stijgende trend ingezet? Of was dit een opgaande beweging binnen de dalende trend van de afgelopen 2 jaar en gaan we de low van juni en wellicht nog lagere niveau’s opzoeken? Uiterlijk eind deze week zullen we het antwoord waarschijnlijk weten.