Goudprijs crash 

De huidige situatie op de edelmetaalmarkt is een paradijs voor de doorgewinterde trader. Koersfluctuaties van meerdere procenten per dag worden de laatste dagen zonder problemen op de borden gezet. In zuidelijke richting ditmaal. Dat is vervelend voor goud en zilverbeleggers met bestaande posities, maar voor mensen met nog wat cash aan de zijlijn en natuurlijk voor traders is het letterlijk een gouden kans. De meeste aandacht gaat dan ook uit naar goud, maar zilver is voor traders eigenlijk nog interessanter. Zilver is notoir volatiel en dat blijkt ook nu weer eens. Het zakt procentueel gezien een stuk harder dan grote broer goud.

Traders, maar ook lange termijn beleggers moeten nu met hun handen aan de knoppen zitten. Gezien het koersverloop zal een dezer dagen de bodem wel worden gezet. Wat je nu ziet lijkt toch sterk op capitulatie. Een sterke overdrijving, gedreven door angst, naar beneden toe. Daarna volgt meestal een snelle opleving ingezet door handelaren die hun kans ruiken. Op korte termijn kan zo’n opleving dus voor een flinke snelle winst zorgen. Maar ook met een wat meer lange termijn perspectief is het zeer interessant om nu goed op te letten. Een kans om tegen deze koersen goud, zilver en edelmetaalmijnen te kopen, zullen we de komende jaren waarschijnlijk niet meer tegenkomen. Een blik op de meerjarige grafiek van goud en zilver leert dat  er de afgelopen jaren al een aantal van dit soort dalingen zijn geweest en dat het iedere keer weer perfecte instapmomenten bleken te zijn. Beleggers die bijvoorbeeld eind 2008 goud, zilver of aandelen van edelmetaalmijnen hebben gekocht, hebben daar de twee opvolgende jaren hele mooie rendementen mee behaald (honderden procenten voor veel mijnbouwaandelen).

CFD's

Ook nu weer doet zo’n unieke koopkans zich voor. Voor traders is het cfd een geweldig instrument om in te spelen op het komende herstel van de goud en zilverprijs. Met cfd’s is het mogelijk om in beide edelmetalen te handelen met hefboom. De hefboomwerking geeft extra risico, maar daar staan potentieel hogere rendementen tegenover. Goede Nederlandstalige CFD brokers zijn:

 

*CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen. Tussen 74% en 89% van de retailbeleggers verliest geld met de handel in CFD's. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Online fysiek goud kopen

Beleggers die liever zonder leverage werken, kunnen natuurlijk fysiek goud kopen bij een van de vele goudhandelaren. Het aangeschafte edelmetaal moet u dan thuis een veilig plekje geven in een kluis of op een geheime bergplaats. Voor mensen die dat te veel poespas vinden, maar wel echt edelmetaal willen aanschaffen i.p.v. een papieren belofte, kan er eenvoudig online goud en (BTW vrij) zilver worden gekocht en verkocht bij GOLDREPUBLICDit Nederlandse bedrijf verzorgt ook de opslag in professionele kluizen in Amsterdam, Frankfurt en Zurich en verzekering tegen diefstal.

Edelmetaalmijnen

Een derde mogelijkheid om te profiteren van weer stijgende edelmetaalprijzen is het beleggen in aandelen van edelmetaalmijnen. Deze reageren vaak met een hefboom op het stijgen van de edelmetaalprijs. De meeste mijnbouwbedrijven noteren op de beurzen van Toronto, Sidney, Londen en New York. Een flink aantal mijnbouwbedrijven kan ook verhandeld worden d.m.v. cfd's. Met name PLUS500 en Markets.com bieden daarin een ruime keuze.

Conclusie

De huidige situatie in de edelmetaalsector, hoe grimmig deze er ook uit ziet, is een uitgelezen kans voor de actieve belegger/trader die een beetje risico niet schuwt. Er zijn vele manieren om in edelmetalen te beleggen en handelen, waarvan ik er in dit artikel slechts een klein aantal heb genoemd. Ieder met zijn eigen risico/rendement verhouding. Voor ieder wat wils dus. Rest ons alleen nog de bodem voor de goud en zilverprijs te bepalen.......Succes!!