wereldkaart met aandelen koersen op de achtergrond

Aan het einde van de sessie van vrijdag hadden de bulls weer de controle, toen de Dow bijna 400 punten won en de S&P 500 weer boven het prijsniveau van 4400 sloot. De rente op staatsobligaties bleef stabiel en eventuele verliezen als gevolg van de uitverkoop van donderdag werden snel goedgemaakt. Volgende week zouden we wat meer volatiliteit moeten zien als we vrijdag de MOPEX van november naderen. In totaal steeg de Dow Jones met 0,7%, de S&P 500 won 1,3% en de NASDAQ liep voorop en steeg deze week met 2,4%.

Grote technologieaandelen gingen opnieuw voorop toen de NASDAQ de week afsloot op een steenworp afstand van zijn hoogste prijs in 52 weken. Apple (NASDAQ: AAPL) en Microsoft (NASDAQ: MSFT) stegen deze week met respectievelijk 5,63% en 4,61%. Microsoft blijft druk uitoefenen op Apple om de kloof tussen de twee marktkapitalisaties te dichten.

Meta Platforms (NASDAQ: META) won 4,12% nadat het zijn terugkeer op de Chinese markt had aangekondigd. Het bedrijf gaat samenwerken met Tencent om zijn VR-bril in het land te verkopen. Meta kondigde eerder deze week ook een samenwerking aan met Amazon (NASDAQ: AMZN), waardoor Amazon-shoppers producten rechtstreeks via Facebook- of Instagram-sites kunnen kopen. De aandelen van Amazon stegen deze week met 3,41%.

 

Tesla (NASDAQ: TSLA) was de opmerkelijke achterblijver, aangezien het aandeel deze week 4,36% verloor na een bearish koersdoel van analisten. HSBC startte de berichtgeving over Tesla met een “verlagen”-rating en een koersdoel van $146,00 per aandeel. De bank bekritiseerde CEO Elon Musk als zowel een aanwinst als een risico voor het bedrijf. HSBC zei ook dat een groot deel van de waardering van Tesla gebaseerd is op hoop en dat het een aantal van zijn beloften, zoals zijn AI-robots, moet waarmaken.

The Trade Desk (NASDAQ: TTD) kelderde met bijna 30% na zijn winstrapport op donderdag nadat de markten waren gesloten. Hoewel het bedrijf zowel qua winst als omzet de verwachtingen van Wall Street overtrof, gaf het lager dan verwachte ramingen voor het volgende kwartaal. Dat was genoeg om de hoge waardering van het aandeel voor toekomstige groei omver te werpen. Het aandeel herstelde zich vrijdag enigszins, maar sloot de week nog steeds lager af met -19,7%.

EV-bedrijf Rivian (NASDAQ: RIVN) rapporteerde eerder deze week ook winst met gemengde resultaten. Het bedrijf overtrof de schattingen van Wall Street en overtrof de verwachtingen voor de levering van voertuigen. Rivian blijft vooruitgang boeken in zijn activiteiten en verkopen, maar blijft ook geld wegvloeien met een negatieve cashflow van meer dan $1 miljard. De aandelen van Rivian stonden 8,0% hoger, voordat deze winsten later in de sessie op woensdag teniet werden gedaan. De aandelen van Rivian sloten de week lager af met -14,52%.

Uber Technologies (NYSE: UBER) miste de schattingen van Wall Street voor zowel de winst per aandeel als de omzet voor het kwartaal. Toch bleek het bedrijf opnieuw winstgevend te zijn met een nettowinst van $221 miljoen, vergeleken met een nettoverlies van $1,2 miljard vorig jaar. De aandelen van Uber stegen deze week met 7,59% en bereikten een nieuwe hoogste prijs in 52 weken.

Overzicht van de mondiale markten

De Aziatische markten daalden deze week lager, ondanks een bullish slot van Amerikaanse aandelen. De Hang Seng Index daalde deze week met bijna 4,0%, terwijl de Shanghai Stock Exchange 0,27% verloor. Chinese technologieaandelen gingen achteruit nadat chipfabrikant SMIC een winstdaling van 80% voor het kwartaal boekte. De Nikkei-index won 0,36%, maar niet voordat de aandelen van Softbank kelderden na een veel groter dan verwacht verlies voor het kwartaal.

De Europese aandelen sloten de week ook lager nadat de opmerkingen van Fed-voorzitter Powell op het gemoed van beleggers drukten. Powell stelde dat de Fed nog niet genoeg heeft gedaan om de inflatie in toom te houden, wat wijst op de mogelijkheid van verdere renteverhogingen indien nodig. De FTSE 100, de CAC 40 en de STOXX 600 daalden deze week allemaal lager, terwijl de DAX een winst van slechts 0,10% boekte.

Grondstoffen

De olieprijs registreerde opnieuw een wekelijkse daling en markeerden de derde week op rij met verliezen op futurescontracten. De verliezen kwamen ondanks een herstel op vrijdag nadat Irak verdere olieverlagingen van de OPEC+ steunde. Zowel Rusland als Saoedi-Arabië bevestigden ook hun productieverlagingen deze winter, maar dit was niet genoeg om de prijs deze week omhoog te tillen. WTI Crude futurescontracten van december 2023 sloten op $77,35, terwijl Brent Crude futurescontracten van januari 2024 afliepen op $81,43.

De goudprijs daalde deze week ook, omdat beleggers zich afwenden van defensieve beleggingen en hun aandacht weer op aandelen en crypto's richtten. Goud lijkt steun te vinden in het prijsgebied van $1.925 en velen zullen de resultaten van het CPI-rapport van volgende week voor oktober in de gaten houden. Voor de week werden de futurescontracten voor goud COMEX december 2023 afgehandeld op $ 1.942,70.

Crypto

Het was opnieuw een veelbewogen week voor crypto’s toen de Bitcoin koers kortstondig door het prijsniveau van $37.000 heen steeg. Een kleine short squeeze liquideerde enkele shorts en duwde het token naar het hoogste punt in 1,5 jaar. Op het moment van schrijven heeft Bitcoin de afgelopen zeven dagen 6,28% toegevoegd en wordt het verhandeld tegen iets meer dan $37.000.

De munt waar deze week de nadruk op lag was Ethereum, aangezien de op één na grootste cryptovaluta ter wereld bijna 12% won en het $2000 niveau doorbrak. Er werd gemeld dat Blackrock eerder deze week een aanvraag had ingediend voor een spot Ethereum ETF in Delaware, waardoor de Ethereum koers flink hoger steeg.

Sterke prestaties ook van altcoins, aangezien Solana en Chainlink deze week respectievelijk 30% en 33% toevoegden. Alleen al op vrijdag voegde Solana nog eens 14% toe, toen beleggers juichten dat de liquidatie van de SOL-positie door FTX bijna voltooid was. Het ecosysteem van Solana blijft ook groeien door dat het zijn positie als de vierde grootste DeFi-blockchain verankert.

Volgende week op de markten

Alle ogen zijn gericht op de CPI- en Core CPI-cijfers voor oktober, die volgende week woensdag dalen. Het rapport zou ons inzicht moeten geven in de volgende stappen van de Fed op het gebied van de inflatie.

Volgende week staan enkele grote detailhandelsinkomsten op de planning, waaronder Home Depot, Walmart, Target, AliBaba, Sea Limited, JD.Com en TJX Companies. Andere belangrijke bedrijven die inkomsten rapporteren zijn Cisco, Palo Alto Networks en Applied Materials.