Op woensdag riep Fed-voorzitter Jerome Powell op tot een nieuwe renteverhoging van 75 basispunten, aangezien de inflatiecijfers hoger waren dan verwacht voor de maand augustus. De 75 basispunten werden verwacht, hoewel de weigering om dit te verhogen naar een verhoging van 100 basispunten, aantoont dat de Fed nog steeds probeert een zachte landing voor de economie te bewerkstelligen. De Fed verklaarde ook dat ze een eindrente van ongeveer 4,6% verwacht in 2023, wat inhield dat er meer renteverhogingen op komst zijn zonder dat de Fed op korte termijn de rente zou verlagen. Dit zorgde ervoor dat aandelen vier opeenvolgende dagen werden verkocht en daarmee de week afsloten. De Dow Jones bereikte vrijdag zijn dieptepunten van 2022 en dook terug in het bearmarktgebied. Over het algemeen verloor de Dow 4,0%, de S&P 500 daalde met 4,65% en de NASDAQ zakte deze week met 5,07%.

De aandelen waren over de hele linie lager en meer dan 90% van de S&P 500 rapporteerde vrijdag verliezen. Een lange lijst van aandelen bereikte dieptepunten die ze niet hadden gezien sinds de COVID-19-crash in 2020. Enkele opmerkelijke namen op deze lijst waren Nike (NYSE:NKE), Meta Platforms (NASDAQ:META), Alphabet (NASDAQ:GOOGL) , Salesforce.com (NYSE:CRM) en AMD (NASDAQ:AMD).

 

Tesla (NASDAQ:TSLA) zag zijn voorraad deze week met meer dan 8,2% dalen nadat een onverwachte terugroepactie van 1,1 miljoen voertuigen, investeerders negatief stemde. Het aandeel kampt ook met waarderingsproblemen, aangezien de markt bedrijven die tegen hoge prijsmultiples handelen, blijft straffen. Tesla handelt nog steeds met een toekomstgerichte PE-ratio van 65, wat betekent dat het ergste misschien nog steeds moet komen voor het aandeel, ondanks dat Wall Street-analisten voor de komende twaalf maanden optimistisch blijven.

Aandelen van Costco (NASDAQ:COST) sloten de week lager af, ondanks het feit dat het bedrijf de schattingen van Wall Street voor het fiscale vierde kwartaal overtrof. De inkomsten kwamen uit op $ 72,09 miljard en de winst bedroeg ongeveer $ 4,20 per aandeel. Maar het meest opmerkelijke nieuws van de oproep was dat Costco nog niet klaar is om de lidmaatschapsprijzen te verhogen. Ondanks krimpende marges als gevolg van hogere kosten, verhoogt Costco de prijs voor zijn lidmaatschap of zijn hotdogs niet.

Problemen met de toeleveringsketen van autofabrikanten blijven bedrijven deze week treffen, aangezien Ford (NYSE:F) het laatste bedrijf was dat over zijn problemen sprak. Eerder in de week vertelde het bedrijf aan investeerders dat vanwege problemen in de toeleveringsketen dit kwartaal 40.000 tot 45.000 voertuigen niet naar dealers zijn verscheept. Het waarschuwde ook voor een extra $ 1 miljard aan extra leverancierskosten die het dit kwartaal mogelijk moet betalen. De aandelen van Ford daalden deze week met meer dan 15%. 

Wereldwijde markten

Aziatische markten daalden deze week doordat de Nikkei, Hang Seng en Shanghai Stock Exchange deze week allemaal negatieve rendementen boekten. Vooral de Hang Seng bereikte een dieptepunt in 2011, nadat de renteverhoging van 75 basispunten door de Fed de wereldmarkten deed wankelen. 

De Europese markten daalden ook toen de zorgen over de valuta voor zowel het Britse pond als de euro een dieptepunt van tientallen jaren bereikten. De FTSE 100, de CAC 40 en de Dax sloten de week allemaal een stuk lager, omdat de stijgende inflatie in de Duitse economie de Europese aandelen in een neerwaartse spiraal bracht. Bovenop dit alles kondigde de Russische president Vladamir Poetin aan dat het zijn vorderingen op Oekraïne zal escaleren, hoewel dit tot nu toe een overwegend negatief effect heeft gehad op het moreel van soldaten en burgers. 

Grondstoffen in de schijnwerpers

De olieprijs bereikte vrijdag het laagste punt in acht maanden en sloot op het laagste niveau sinds januari. De toenemende vrees voor een recessie en de aanhoudende kracht van de US-dollar deden zowel de WTI- als de Brent Crude-futures voor de vierde achtereenvolgende week dalen. Brent-futures sloten de week af op $ 86,16 per vat, terwijl WTI-futures zich op $ 78,74 per vat vestigden.

 

Die kracht van de US-dollar en de aanhoudende agressieve houding van de Fed zorgden er ook voor dat goud in prijs daalde tot een dieptepunt van 2,5 jaar. De goudprijs brak onder het belangrijkste niveau van $ 1.700 en sloot de week af op $ 1.651,70, waarbij $ 1.600 als het volgende belangrijke ondersteuningsniveau voor handelaren fungeerde. Ook de zilverprijs moest flink terug en eindigde de week op $ 18,80 per troy ounce. 

Crypto

Bitcoin en Ethereum bleven deze week lager, net als de algemene cryptomarkten. Op het moment van schrijven is de Bitcoin koers de afgelopen zeven dagen met ongeveer 4,0% gedaald, terwijl Ethereum ongeveer 8,7% heeft verloren. Andere belangrijke tokens die in verval waren, waren Cosmos, BNB en Polkadot.

Het belangrijkste verhaal deze week was de prijsstijging voor Ripple of XRP. Verstrikt in een twee jaar durende juridische strijd met de SEC, zag het token deze week een prijsstijging van 45%, waardoor zijn marktkapitalisatie de op zes na grootste werd, achter alleen BTC, ETH en BNB. Verwacht wordt dat Ripple Labs de zaak tegen de SEC kan winnen, wat een revolutionair moment zou zijn voor de crypto-industrie.

 

Volgende week op de markten

Volgende week kunnen we wat meer belangrijke economische gegevens analyseren, aangezien het Shiller US Home Price Index-rapport op dinsdag voor de maand juli wordt gepubliceerd. We krijgen ook de Consumer Confidence Index voor september en een reeks Fed-toespraken van de verschillende leden gedurende de week.