Eindelijk is de neerslag van de toespraak van voorzitter Powell op het Jackson Hole Symposium tot z’n einde gekomen. De markten klommen hoger in drie van de vier dagen van de verkorte vakantieweek toen aandelen hun drie weken durende verliesreeks doorbraken. Beleggers leken de hoge procentuele kans op een naderende renteverhoging van 75 basispunten die later deze maand zal komen van zich af te schudden. Over het geheel genomen steeg de Dow Jones 2,66%, de S&P 500 won 3,65% en de NASDAQ Composite steeg gedurende de week met 4,14%.

We beginnen in de wereld van de grote technologie toen Apple (NASDAQ:AAPL) zijn jaarlijkse evenement hield om de nieuwste producten voor de feestdagen te onthullen. Het hoogtepunt van de conferentie van dit jaar was de onthulling van de iPhone 14. Maar de onderliggende toon van het evenement ging over noodsituaties en hoe de iPhone en Apple Watch gebruikers kunnen helpen in nood. De aandelen van Apple daalden deze week licht, hoewel moet worden opgemerkt dat deze gebeurtenissen zelden een impact hebben op de aandelenkoers van het bedrijf.

 

Tesla (NASDAQ:TSLA) had zijn beste handelsweek in een tijd toen de EV-leider meer dan 5,0% won. Na een paar prijsdoelupgrades van Wall Street-analisten, maakte Tesla vrijdag bekend dat het zich in de vroege planningsfase bevindt voor de bouw van een lithiumraffinaderij in Texas. Deze faciliteit zou tegen het einde van 2024 kunnen beginnen met het maken van lithium dat gebruiksklaar is voor EV-batterijen.

Chinese aandelen kregen vrijdag een schok toen de economie van het land tekenen van leven vertoonde. De laatste CPI-cijfers kwamen lager uit dan verwacht en zowel de consumentenprijzen als de producentenkosten daalden in de maand augustus. Chinese EV-makers waren in opkomst, omdat lagere kosten waarschijnlijk zullen leiden tot hogere marges voor bedrijven als Nio (NYSE:NIO), XPeng (NYSE:XPEV) en Li Auto (NASDAQ:LI). Nio maakte eerder deze week zijn winst bekend en benadrukte tijdens zijn rapport dat hogere kosten de marges aantasten. Het is niet verrassend dat de aandelen van Nio vrijdag de grootste boost zagen toen de aandelen met 8,37% hoger klommen.

SaaS-bedrijven bleven herstellen en lieten zien dat ze mogelijk een bodem in hun aandelengrafieken zouden bereiken. DocuSign (NASDAQ:DOCU), Zscaler (NASDAQ:ZS) en Asana (NYSE:ASAN) leverden allemaal beter dan verwachte winstresultaten voor het kwartaal. Alle drie de aandelen stegen met dubbele cijfers, aangezien beleggers duidelijk lieten zien dat ze denken dat deze aandelen zich in het oversoldgebied bevinden.

Wereldwijde markten

Aziatische markten vlogen deze week hoger uit sympathie voor Wall Street. De verbeterde Chinese economische gegevens hielpen de Hang Seng ook om een ​​stijging van 2,69% op vrijdag te noteren. De Nikkei Index en de Shanghai Stock Exchange Index boekten beide ook wekelijkse winsten. Chinese investeerders haalden hun schouders op over aanhoudende COVID-lockdowns die eerder deze week meer dan 60 miljoen inwoners onder beperkingen hadden. Het land wordt ook getroffen door een aanhoudende droogte en een krachtige aardbeving die de provincie Sichuan op zijn kop zette.

Ook de Europese beurzen zaten deze week in de lift. De FTSE 100 klom vrijdag hoger toen de Bank of England haar besluit over de rentetarieven uitstelde vanwege het overlijden van koningin Elizabeth II op donderdag. De Dax in Duitsland en de CAC 40 in Frankrijk boekten een weekwinst van respectievelijk 2,03% en 2,71%.

 

Grondstoffen in de schijnwerpers

De prijzen van ruwe olie stegen ondanks toenemende zorgen over economische recessies over de hele wereld. Een potentiële piek in de vraag zorgde ervoor dat de olieprijs deze week steeg, aangezien de Brent Crude november 2022 futures de week sloten op $92,84 en de WTI October futures de week sloten op $86,10. Zelfs terwijl China worstelt met lockdowns, zouden we kunnen zien dat OPEC+ zijn productietarieven verlaagt omdat het worstelt om de productiedoelstellingen te halen.

Het grootste probleem voor de goudprijs was de kracht van de US-dollar, die deze week een nieuw hoogste punt in 20 jaar bereikte. Daarnaast blijven de economische gegevens sterker binnenkomen dan verwacht, wat betekent dat de Fed waarschijnlijk het pedaal op de renteverhogingen zal blijven drukken. Zolang deze elementen aanwezig zijn, is het onwaarschijnlijk dat we een bullish beweging naar boven zien voor de prijs van goudfutures. De goudprijs sloot deze week iets hoger op $1.763,00.

Crypto

Crypto-markten namen een wending hoger vanaf donderdagavond toen Bitcoin terug stuiterde boven $ 20.000 na eerder in de week te hebben geworsteld. Vanaf vrijdagavond had Bitcoin deze week ongeveer 8,0% gewonnen, terwijl Ethereum het goed blijft doen vóór de fusie met een winst van 10,4% in de afgelopen zeven dagen. Andere munten die goed hebben gepresteerd (afgezien van de voor de hand liggende) zijn Solana die is hersteld met 12,10%, Cosmos die 29,7% heeft toegevoegd, en Ethereum Classic die met 21,9% is gestegen.

 

De voor de hand liggende winst deze week was een verrassende heropleving van Luna Classic (LUNC) en de nieuwe Terra Luna (LUNA), die in de loop van de week met respectievelijk 75% en 212% zijn gestegen. Waarom die plotselinge piek? De Luna-gemeenschap heeft onlangs een verbrandingsmechanisme goedgekeurd met een belasting van 1,2% dat wordt gebruikt om nieuwe LUNC-munten te kopen en ze vervolgens uit de circulatie te verbranden. Binance en KuCoin zijn een paar van de beurzen die dit ook hebben overgenomen en de gemeenschap heeft een enorme toename van de koopdruk gezien. Op het moment van schrijven vertoont de squeeze al tekenen van een ommekeer.

Volgende week op de markten

Nu het winstseizoen zo goed als afgelopen is, zijn alle ogen volgende week gericht op enkele belangrijke economische rapporten. De CPI- en Core CPI-cijfers van augustus worden dinsdag bekendgemaakt en we kunnen verwachten dat dit een rol gaat spelen in wat de Fed later in de maand doet. We krijgen donderdag ook enkele productiecijfers voor augustus, wat ons een beter beeld zal geven van de huidige staat van de Amerikaanse economie.